Bu sayfayı yazdır

Ödemiş Belediyesi Köy Enstitüsü Mezunlarını Unutmadı

18 Nis 2019
3635 defa

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Köy Enstitülerinin kuruluşunun 79. Yıl dönümünde ilçede bulunan mezunlarla  biraraya geldi.

Ahrandı Aile Restoranda düzenlenen öğle yemeğine Başkan Mehmet Eriş, CHP İlçe Başkanı ve Meclis Üyesi Hamdi Halis, Eğitim Sen Temsilcisi Tayfun Bengi, Eğitim İş Temsilcisi Rıza Gürbüz, Türk Eğitim Sen Temsilcisi Fahri Ceyhan, Ödemiş'te yaşayan Köy Enstitüsü'nden mezun olan öğretmenler ve vefat eden Köy Enstitüleri mezunlarının yakınları katıldı.

Programda ilk olarak Emekli Sen Ödemiş Temsilcisi Lütfü Gergeroğlu konuşma yaptı. Gergeroğlu; " Köy enstitüsü mezunlarını 10 yıl önce eğitim Sen ve Emekli Sen olarak Ödemiş Belediyesi organizasyonu ile biraraya gelmiştik. Beş yıllık aranın ardından bugün tekrar hatırlanmanın mutluluğu yaşıyoruz" dedi.

Eğitim Sen Ödemiş Temsilcisi Tayfun Bengi yaptığı konuşmada Köy Enstitülerinin 1940'lı yıllarda Anadolu'nun aydınlanmasında büyük rol oynadığını bu aydınlanmanın bazı kesimleri rahatsız ettiği için enstitülerin kapandığına değindi.

Köy Enstitüsü Mezunları adına konuşma yapan  Mehmet Balcı "Çok güzel bir eğitim sistemiydi. Sizler o günlerden kalmış son dönemlerini yaşayan öğretmenlerisiniz. Hepinize sağlıklar dilerken, hayatını kaybetmiş arkadaşlarımıza rahmetler diliyoruz." dedi.

Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş yaptığı konuşmada; "Köy enstitüleri, karma ekonominin öncülüğü ile ekonominin ileri seviyeye gelmesine ve köylere gönderilen sizin gibi eli öpülesi eğitimcilerimizin köyleri aydınlatmasıyla ülke kalkınmıştır. Köy Enstitüleri bir Türkiye gerçeğidir. Aydınlanan Türkiye'nin bir ışığıydı. Ne yazık ki Köy Enstitüleri bazı nedenlerle kapatıldı.  Eğitim sistemimiz bundan büyük zarar gördü. Köy enstitülerinde öğrenciler; yaparak, yaşayarak öğrenerek ömür boyu unutamayacakları bilgileri kazanıyorlardı. Köy Enstitülerinde yaratıcı güçler ortaya çıkıyor ve bunlarda ülke geleceği için bir kazanç oluyordu.Mustafa Kemal Atatürk benim en iyi yönümü anlatacaksanız baskın yönüm öğretmenliktir demiştir.  Bizler hayatın her alanında öğrenciyiz. Mustafa Kemal'in öğrencisiyiz. Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyoruz" dedi.

Ödemişli şair Veysel İzmir de okuduğu şiirlerle programa renk kattı.

Başkan Mehmet Eriş, Köy Enstitüsü mezunu katılımcılarına birer Kalpaklı Atatürk Rozeti hediye etti.

Resim Galerisi