Ödemiş’te 98. Kurtuluş Yıl Dönümü Etkinlikleri

04 Eyl 2020
1432 defa

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında UNESCO Dünya Mirası Keçe Sergisi ve “Ezgilerle Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı” şiir gecesi ve müzik dinletisi düzenlendi.

Giderek artan Koronavirüs vakalarına karşı tedbir olarak Ödemiş Milli Fuarı ve konser gibi aktivitelerin yer almadığı Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü kültür ve sanat etkinlikleri Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde (ÖYKAM) keçe ustası Emine Keskin’in “UNESCO Dünya Mirası Keçe Sergisi” ile başladı.

“UNESCO Dünya Mirası Keçe Sergisi” 13 Eylül’e kadar ziyarete açık

Keçe ile modern tasarımları buluşturan serginin açılışında konuşan Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş, Ödemiş’te önemli keçe ustalarının bu geleneksel üretimi sürdürdüğüne dikkati çekerek, “Keçe geleneğimizde ve hayatımızda hep var. Geçmişte kullanımı çok daha fazla olan keçe Yörük kültürünün de bir parçası. Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte kullanımı azalsa da keçe sağlık açısından da çok önemli. Geçmişimizi unutmama adına sunduğu katkılar için, ülkemizi yurt dışında temsil ettiği için keçe ustamız Emine Keskin’e de teşekkür ediyoruz” dedi.

Başkan Eriş, keçe ustası Emine Keskin’e emeklerinden dolayı teşekkür edip plaket verdi.

UNESCO koruması altındaki keçe sanatını geliştirip gelecek kuşaklara aktarmak için çalışan Emine Keskin de Kuşadası’ndaki atölyesinde sürdürdüğü çalışmalar ve Workshop’ların da yer aldığı sergi hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 13 Eylül’e kadar ziyaretçilerini bekleyecek olan sergi katılımcılar tarafından ilgi ile incelendi.

“Ezgilerle Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı”

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluş yıl dönümü kültür ve sanat etkinlikleri akşam da “Ezgilerle Kuvayı Milliye ve Kurtuluş Savaşı” şiir gecesi ve müzik dinletisi ile sürdü. 125. Yıl Kültürpark’ta Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenen gecede Ebedi Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde Ulusal Kurtuluş Savaşı’nın kahramanları ve Kuvayi Milliye’nin efeleri şiirlerle anıldı. Kemal Dayan’ın zeybek gösterisi ile başlayan gecede Melih Uzunkol, Selim Şahan, Nilüfer Ayaydın, Kader Kızılsal, Yasemin Hardal, Kazım Ziyan tarafından şiirler okunurken Ödemiş Belediyesi Kent Orkestrası da müzik ziyafeti çekti. Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş ve eşi Selma Eriş İzmir Marşı’nı Ödemişlilerle birlikte hep bir ağızdan söyledi.

Şiirleri ve türküleriyle Ödemişlilere kurtuluş coşkusunu yaşatanları kutlayan Başkan Mehmet Eriş, “Kurtuluş coşkumuzu şiirlerle ve türkülerle yaşadık bu gece. ‘Ya istiklal ya ölüm’ diyen Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, işgale karşı Hacı İlyas Tepeleri’ne tereddüt etmeden koşup ilk kurşunu sıkan Yiğit Ordumuzu ve kahramanlarımızı andık. Atatürkçü Düşünce Derneği Ödemiş Şubemizin katkılarıyla gerçekleşen bu güzel gecede şiirleriyle ve ezgileriyle yüreklerdeki Kuvayi Milliye ruhunu hatırlatanlara teşekkür ediyoruz. Kurtuluş yıl dönümü coşkumuzu Korona'sız günlerde yeniden hep birlikte yaşamayı diliyorum” dedi.

10 Eylül’de panel düzenlenecek

Ödemiş’in düşman işgalinden kurtuluşunun 98. yıl dönümü etkinlikleri 10 Eylül Perşembe günü 16.30’da Ödemiş Belediyesi Yıldız Kent Arşivi ve Müzesi’nde düzenlenecek panelle sona erecek. Tarihçi-yazar Ahmet Gürel, “İşgalden Milli Egemenliğe”, araştırmacı-yazar Emin Başaranbilek ve eğitimci-yazar Selim Şahan da “Kurtuluş Yıllarında Ödemiş” sunumlarıyla Ödemişlilerle buluşacak.

Ödemiş Belediye Başkanlığı


Adres: Cumhuriyet Mh. Atatürk Cd.

No:14 Ödemiş / İZMİR


Telefon : (0 232) 544 90 97

Faks      : (0 232) 545 12 69

Site İçi Arama