Bu sayfayı yazdır

Sütün Merkezi Ödemiş'te Süt Bayramı Yapıldı

09 May 2015
17176 defa

Küçükmenderes bölgesinin en önemli üretim ve geçim kaynağı olan sütün, İzmir genelindeki üretici ve tüketici ile buluşma noktası olan Süt Bayramı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M.Mehdi Eker'in katılımıyla başladı.

Ödemiş Belediyesi'nin ev sahipliğinde bu yıl ilk kez düzenlenen Süt Bayramı organizasyonu açılışına; AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar, Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu, Belediye Başkanı Mahmut Badem, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, çevre ilçe kaymakamları, belediye başkanları, birlik ve oda başkanları, daire müdürleri ve birçok üretici katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Ödemiş Belediye Başkanı A.Mahmut Badem; "İzmir'in süt üretiminin %77'si Küçük Menderes Havzası'ndan ve bu payın %30'u da Ödemiş merkezden üretilmektedir.Tüm hükümet temsilcilerimize tarıma verdiklerini destekten dolayı teşekkür ediyorum. Ödemiş, yaşamını tarım ve hayvancılıkla sağlayan bir kent. Kentimizin sanayileşmesini de geliştirmeye çalıştığımız organize sanayi bölgesiyle sağlayacağız. Hükümetimizin desteği ile organize sanayi bölgesini faaliyete geçireceğiz. Bu kent ürettikçe kazanan, kazandıkça refah seviyesi yükselen bir kent olacaktır" dedi.

Bakan Mehdi Eker konuşmasında rakamlara dikkat çekti. Bakan Eker; "Türkiye'de AK Parti iktidarı öncesi hayvancılık üvey evladın da üvey evladı idi. Sadece 100 liradan 4 lirası hayvancılığa gidiyordu. Yetiştiriciler de süt üreticileri de bunu bilir. Cumhuriyet tarihinde koyun ve keçiyi destekleme kapsamına alan biziz. Şimdi toplam desteğin yüzde 30'unu biz hayvancılığa ayırıyoruz. Doğru politika bizi hayvancılıkta önemli bir noktaya getirdi. Artık biz damızlık gebe düve ihraç eden bir ülke haline geldik. İzmir'in çok başarılı hayvancılık yapan çiftçileri bunu gerçekleştiriyor. Ödemiş için de söyleyebiliriz, İzmir için de söyleyebiliriz. Türkiye 8 milyon ton süt üretirken bugün artık 18 milyon ton süt üretiyor. İzmir'de süt primi ödediğimiz üretim, 1 milyon tona yaklaştı. Önemli bir kısmı da Ödemiş ilçesinde ve Küçük Menderes havzasında. İzmir'de 46 bin kayıtlı çiftçimiz var. Bizim bugüne dek AK Parti hükümetleri döneminde İzmirli kayıtlı çiftçimize ödediğimiz nakit destek eski parayla 2 katrilyon 100 trilyon lira. Yani 2.1 milyar lira. İzmir'de 152 bitkisel-hayvansal ürün işleyen tesise destek sağladık." Dedi.

Konuşmanın ardından İzmir Koyun Keçi Birliği tarafından keçi sağım yarışması yapıldı. Yarışmada Zeynep Çalışır birinci, Güldan Girgin ikinci, Ayşe Kafacı üçüncü oldu. Birinciye tam, ikinciye yarım üçüncüye çeyrek altın ödüllerini ve kupalarını Bakan Mehdi Eker ve Belediye Başkanı Mahmut Badem takdim etti.Düzenlenen süt resim yarışmasında derece yapan öğrencilere Karabıyık Market sponsorluğunda bisikletleri Bakan Mehdi Eker ve protokol üyeleri tarafından verildi. İzmir Koyun Keçi Birliği tarafından hazırlanan 23 metre 23 cm noter tasdikli dünyanın en uzun örme peyniri Bakan Mehdi Eker'e hediye edildi. Seçilen Süt Sultanı ve Süt Efe'si de ödüllerini Bakan Mehdi Eker'den aldı. Program sonrası Bakan Mehdi Eker ve beraberindekiler stantları ziyaret etti.

Resim Galerisi