Bu sayfayı yazdır

Yörük Obasından Ödemiş Ovası’na Uluslararası Birgi Sempozyumu

11633 defa

Ödemiş Belediyesi ev sahipliğinde; Katip Çelebi Üniversitesi, Türk Tarih Kurumu, Ödemiş Kaymakamlığı işbirliği ile 18-20 Eylül 2015 tarihleri arasında "Yörük Obasından Ödemiş Ovası'na Uluslararası Birgi Sempozyumu" düzenlendi.

Ödemiş Belediyesi Kongre Merkezinde yapılan sempozyumda Cuma ve Cumartesi günleri 15 oturum gerçekleşti. Yurt içi ve yurt dışından çok sayıda akademisyenlerin yer aldığı sempozyumda Aydınoğlu Beyliğinin başkenti Birgi ve çevresinin tarih, kültür, sanat ve mimari zenginliğinden turizm potansiyeline, halk inançlarından siyaset ve ziraata uzanan geniş bir alanda değerlendirildi.

Sempozyumda; Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, Başbakanlık Atatürk Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Türk Tarih Kurumu adına Levent Kayapınar, Kaymakam Celil Ateşoğlu, Belediye Başkan Vekili Yasemin Bezmez, Katip Çelebi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr Turan Gökçe ve çok sayıda akademisyen ve davetliler yer aldı.

Sempozyumun Birgi oturumuna İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı

Sempozyumun ilk gününde Birgi Mahallesinde yapılan oturuma İzmir Valisi Mustafa Toprak katıldı. Vali Toprak konuşmasında; " Birgi başta olmak üzere, yörenin tarihini ve kültürel mirasını tanıtmak, korumak ve turizme kazandırmak için yürütülen çalışmaların bölgenin hak ettiği yeri almasına katkı sağlayacağına yürekten inanıyorum. Sempozyumun, zengin kültür değerlerimizi ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtılmasını sağlayacak önemli çalışmalardan biri olarak görüyorum" dedi.

Birgi Kültür ve Turizm Festivali İrimağzı İncir Hasatı

Ödemiş Belediyesi tarafından organize edilen Birgi Kültür ve Turizm Festivali İrimağzı İncir Hasatı kapsamında bu yıl sergi açılışları ve en iyi incir üretimi yarışması yapıldı. Dereceye girenlerin ödülleri İzmir Valisi Mustafa Toprak tarafından verildi. 

Yarışma kapsamında İlçe Gıda, Tarım Müdürlüğü yetkilileri tarafından bölgedeki üreticilerin tarlaları gezilerek, bahçe düzeni ve ürün kalitesine göre değerlendirme yapıldı. Yapılan değerlendirmeye göre en iyi incir üretimi yarışmasında birinci Hikmet Ozanlı, ikinci Sabri Gürgen ve üçüncü A.Mesut Uysal oldu. Görgen Süt ve Birgi Petrol Mustafa Aktepe sponsorluğunda düzenlenen yarışmada birinciye tam altın, ikinciye yarım altın, üçüncüye çeyrek altın verildi.

İzmir Valisi Mustafa Toprak, protokol üyeleri ve davetliler eşliğinde Mustafa Ali Kasap'ın "Ödemişli Efeler" konulu resim sergisi, Ödemiş'in kurtuluş etkinlikleri kapsamında düzenlenen I. Foto Maraton Yarışması'nda dereceye giren ve sergilenmeye hak kazanan fotoğrafların sergisi ile "Gelecekte Birgi Mimari Proje" Sergileri açıldı.

Bedia Akartürk'ten canlı tarih

Sempozyum kapsamında ilçeye gelen akademisyenlerin eşleri Cumartesi günü Ödemiş Pazarı, Kadın El Sanatları Pazarı ve Yıldız Kent Müzesi ile İbrahim Hakkı Ayvaz Kent Müzesi ve bünyesindeki Bedia Akartürk Müzesi'ni gezdi. Bedia Akartürk, müzesinde kendi anlatım yaptı. Şehir dışından gelen konuklar Bedia Akartürk'ten canlı canlı tarih dinlemekten mutluluk duyduklarını ifade etti.

Resim Galerisi